Når du har rotet det til for deg selv…

I visse tidspunkt i livene våre vil vi oppleve at økonomien vår blir vår største utfordring, og da er spørsmålet enkelt og greit hvordan man skal håndtere dette på en så god måte som mulig. Det finnes vel ingen fasitsvar på dette, men hovedtanken min er i alle fall at man skal forsøke å gjøre det så billig som mulig. Og så er spørsmålet: hvordan lykkes man med dette?

Som sagt: det er ingen klare løsninger på noen ting her i livet, men det finnes noen smarte retningslinjer å forholde seg til. Når det gjelder økonomi så er egentlig ting veldig enkelt selv om det kan oppleves som veldig vanskelig fra tid til annen. Det handler om et par ting: hvor mye du får inn og hvor mye som går ut. Hvor mye som går ut er en størrelse som du kan justere i ganske stor grad, og det gjelder derfor å sørge for at utgiftene blir så lave som mulig.

Så hva går utgiftene dine til? Er det forbruk? Er det dyre lån? Er det en for dyr bolig? Kjøpt ny bil eller campingvogn? Går det for mye penger til mat? Bruker du for mye strøm? Det er haugevis med utgiftsposter i en husholdning og ved å stramme inn litt her og der så kan du faktisk spare betydelig med penger. Når det gjelder lån, så kan refinansiering av dyre lån og kreditter være en meget lukrativ og god løsning på dine økonomiske problemer. Det er kanskje der man kan hente inn mest penger så det anbefales at man starter der. Kredittgjeld er kostbar å betale ned på og spesielt kredittkort er dyrt!

Løs inn kredittkortene og ta heller et forbrukslån som du betaler dem ned med – bare der vil du hente inn mye på renteutgifter. Be alle sammen om å dusje 5-10 minutter kortere. Selg bilen og kjøp en som er billigere. Strekk ut boliglånet over enda flere år. Alt dette er grep som vil gjøre det enklere for deg i hverdagen, og når du får mer å rutte med mellom hendene kan du øke innbetalingene på dine lån!